Rhinitis

Írta: Dr. Vass Zoltán

Nátha, Rhinitis (rinitisz)

megfazas nathaA nátha, rhinitis, (rinitisz), megfázás az orr nyálkahártya gyulladásos megbetegedése, melynek fő tünetei az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, ritkábban szaglászavar vagy a szaglás teljes elvesztése.

A rhinitis, nátha diagnózis felállításához a jellemző tünetek közül legalább kettőnek hetente több napig, napi egy vagy több órán át fenn kell állnia.

A megfázás, nátha, rhinitis definíció a betegség lényegeként a gyulladást jelöli meg, ami a legtöbb rhinitis esetében igaz. A perennialis, nem allergiás nátha, rhinitis polinozisával nem kísért esetében a kialakulásban az autonóm idegrendszer működési zavara az elsődleges.

ALLERGIA nathaA rhinitis a leggyakrabban előforduló allergiás kórkép. A nátha, rinitisz nem súlyos betegség, de kellemetlen tünetei az életminőséget (munkavégzés, éjszakai pihenés, sport) nagymértékben ronthatják. A dugult orrjáratok, az arcüregek, sinusok rossz szellőzése miatt arcüreggyulladást, sinusitist, fejfájást okozhat. Az allergiás betegek nagy száma miatt a kezelés direkt és indirekt költségei is tetemesek.

 

Az etiológia alapján különböző nátha, rhinitis csoportokat különíthetünk el.

1.  Allergiás nátha, rhinitis: szezonális rhinitis, perennialis nátha, rhinitis

2.  Fertőzéses, (infekciós) nátha, rhinitis: akut rhinitis, krónikus rhinitis, specifikus rhinitis, nem specifikus nátha.

3.  Egyéb etológiájú rhinitis: idiopátiás, foglalkozási rhinitis, hormonális rhinitis, gyógyszer indukálta rhinitis, élelmiszer okozta nátha, rhinitis, emocionális rhinitis, atrófiás nátha, rhinitis.

A hazai orvosi szaknyelv rendszerint az allergiás rhinitis megnevezést használja az idiopathiás rhinitis (szinonimái: krónikus nem allergiás nátha, rhinitis, vazomotor rhinitis, nazális hiperreaktivitás).

A megfázás, nátha, rhinitis gyakorisága és előfordulása

LEVEGO SZENNYEZETTSEG ALLERGIAA nátha, elsősorban az allergiás rhinitis előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben világszerte nő. A légúti allergiás betegségek kialakulásában a levegőszennyezettség kedvez, ami a nagy gépjárműforgalom okozta ózon- és nitrogénoxid szennyezettséggel kapcsolatos, míg a magas SO2-koncentráció a krónikus bronchitis kialakulását segíti.

Az allergiás nátha, rhinitis gyakoribb a városokban, mint a vidéken élők között. Az allergiás rhinitis kialakulásának kedvez az aktív és passzív dohányzás, étkezési szokások, a lakáson belüli magas allergén koncentráció (atka, állati szőr).

Az epidemiológiai felmérések nagyobb része a szezonális allergiás nátha, rhinitis („szénanátha") prevalenciáját vizsgálja, tekintve, hogy a szénanátha a leggyakoribb, és tünetek alapján könnyen diagnosztizálható kórforma.

A rhinitis, nátha egyéb formáinak (perennialis allergiás rhinitisz, idiopátiás rhinitis) előfordulásáról kevesebb adat áll rendelkezésre. A felnőtt lakosság 24 %-a szenved rhinitisben. Ezen belül a betegek 3 %-a szezonális rhinitisben, 13%-a perennialis rhinitis, 8%-a kevert típusú rhinitisben szenvedett.

A szezonális allergiás nátha, rhinitis leggyakoribb okozója a parlagfű, aminek gyakorisága az ország parlagfű fertőzöttségével párhuzamosan növekszik. 

 

A nátha, rhinitis természetes lefolyása

 

allergia szenanathaAz allergiás rhinitis, allergiás nátha főként a fiatal felnőttek betegsége. Az allergiás rhinitis kisdedkorban még elhanyagolható, az előfordulási gyakoriság 4-5 éves korban kezd nőni, és fiatal felnőttkorban tetőzik.

Az öröklés mellett nő a kockázat, a városokban és a jó szociális körülmények között élők körében. Néhány vizsgálat összefüggést talált a születés időpontja és a rhinitis, nátha megjelenési gyakorisága között, amennyiben a tavaszi, nyári hónapokban születettek között gyakrabban alakul ki szénanátha.

Idős korban ritkán kezdődik allergiás mechanizmussal rhinitis, szénanátha. A 65 év felettieknél észlelt híg, orrfolyásos tünetek mögött rendszerint a fokozott nazális hiperreaktivitást eredményező autonóm beidegzési zavar, a muscarin típusú receptorok kóros működése áll.

 

Fertőzéses eredetű, infekciós rhinitis, nátha

 

MEGFAZAS rhinovirusA fertőzéses eredetű rhinitisek, náthák leggyakoribb megjelenési formája, a légúti vírusreakció kapcsán kialakuló akut rhinitis, szövődménymentes esetekben spontán gyógyul.

A vírusos rhinitisek lehetséges kórokozói a rhinovírus, adenovírus, influenza vírus, parainfluenza vírus, ECHO vírus, RS vírus, Coxsackie vírus, és a rheovírusosok. Másodlagos bakteriális fertőzésre, rendszerint az arcüregek érintettségével együtt járó, gennyes (purulens) orrfolyás figyelmeztet.

A krónikus fertőzéses eredetű náthák rhintisek specifikus fertőző betegségek (tuberkulozis, lepra, szifilisz) kórokozói, valamint penészgombák (pl. Aspergillus), paraziták, ill. protozoonok (leishmaniasis) is kiváltói lehetnek.

Elhúzódó gennyes (purulens) rhinitis, nátha fejfájás, arcfájdalom, szaglászavar esetén feltétlenül fül-orr-gégészeti szakvizsgálat szükséges, mivel felmerül az arcüreggyulladás gyanúja.

Immunhiányos állapotok, valamint a mucociliaris tevékenység károsodása kedvez a krónikus felső légúti gyulladások kialakulásának. A Kartagener szindrómát (bronchiectasia, sinusitis és situs inversus) is a ciliaris tevékenység károsodása jellemzi.

Egyéb rhinitisek náthák

A nem allergiás és nem fertőzéses (infekciós) eredetű náthák heterogén csoportot képviselnek. A nem allergiás kórformák közül a klinikai gyakorlatban leggyakrabban az idiopatiás rhinitisszel találkozunk. Minden ismeretlen eredetű idiopátiás rhinitis, nátha esetében a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat különösen fontos. A nátha rhinitisz differenciál diagnosztikában ki kell zárni az egyéb orr betegségek, endonazális betegségek, anatómiai eltérések, orrmandula megnagyobbodás, adenoid vegetatio, tumorok lehetőségét.

 

Ismeretlen eredetű rhinitis, idiopátiás rhinitis

 

Vazomotoros nathaA vazomotoros rhinitisnek náthák (vasomotor rhinitis), krónikus nem allergiás rhinitisnek, nazális hiperreaktivitás szindrómának is nevezett kórforma legjobb megjelölése az idiopatiás jelző, tekintve, hogy jól kifejezi a betegség ismeretlen etiológiáját. A vazomoros náthás betegek nazális hiperreaktivitást mutatnak a különböző nem specifikus ingerekre, mint az erős szagok (illatszerek, oldószerek, hígítók, festékek, lakkok), dohányfüst, a levegő hőmérsékletének és páratartalmának változása stb.

A tünetek perennialis jellegűek, tartós orrdugulás változó mértékű nazális váladékkal, a szaglás gyengülésével vagy elvesztésével. Nem ritka a klasszikus szezonális náthával, rinitisszel történő társulása, amikor az allergológiai vizsgálatokkal csak pollen túlérzékenységet találunk, a téli tünetek hátterében viszont allergia nem igazolható.

 

Eozinofil nátha, nem allergiás rhinitis eozionofiliával szindróma, NARES szindróma

 

Az eozinofil nátha, vagy NARES szindróma jellemzője, az orrváladék magas eozinofil sejt tartalma. Eozinofil náthában a bőrpróbák negatívak és a szérum IgE szintje normális.  Eozinofil náthában gyakori viszont a szalicil-idioszinkrázia és orrpolipózis. Az eozinofil náthás betegek egy részében egyidejűleg asthma is fennáll. Az eozinofil nátha, vagy NARES szindróma lokális szteroidokkal jól befolyásolható. Az asthma terápiában alkalmazott gyógyszerek is jó terápiás hatásúak.

Az orrpolipózis kialakulásában az atópiának, inhalatív allergéneknek egyre kisebb szerepet tulajdonítanak, amit az orrpolipokban talált citokin profil is megerősít. Az orrpolipózis oka inkább fertőzéssel, infekcióval, gyulladással, inflammációval és az arachidonsav-metabolizmus zavarral hozható összefüggésbe. Az orrpolipózis kezelésében nagy reményekkel tekintünk az eozinofil apoptózist serkentő terápiás lehetőségek elé. Feltehetően az IL-5 az a citokin, ami az eozinofil apoptózist blokkolja, így a lokálisan alkalmazható IL-5-antagonisták reményt keltő, potenciális szerek a rhinitis és orrpolipozis kezelésében.

Az idiopatiás nátha, rhinitis azon alcsoportjában, ahol eozinofilia nem mutatható ki, az autonóm beidegzés funkcionális zavara feltételezhető a patomehanizmus hátterében.

 

Foglalkozási nátha, rhinitis

 

szaglaszavar natha

A foglalkozási rhinitis, olyan nátha ahol, a munkahelyi allergének klasszikus allergiás mechanizmussal, ille

tve aspecifikus légúti irritáló anyagokkal idéznek elő náthát. A foglalkozási, nátha, rhinitis felismerése azért fontos, mert munkahely változtatással, az allergén, illetve légúti irritáló tényező eliminálásával a 

betegség gyógyulhat. A foglalkozási rhinitist kiváltó ágensek leggyakrabban nagy molekulatömegű állati vagy növényi eredetű szerves anyagok, ill. kis molekulatömegű szerves és szervetlen vegyületek. A foglalkozási rhinitisre leginkább veszélyeztetettek a pékek, illetve a malomiparban gabonaporokkal dolgozók, a textilipari munkások, illetve az állati szőr expozíciónak (állatgondozók, laboratóriumi asszisztensek stb.). A foglalkozási rhinitis gyakran asthmával szövődik.

 

Hormonális rhinitis, hormonális nátha

 

A terhességi nátha, rhinitis, a hormonális rhinitis, hormonális nátha klasszikus példája. A terhességi nátha vagy hormonális rhinitis jellemző tünete a kínzó mértékű orrdugulás. A pubertás, illetve klimaktérium idején jelentkező náthák, a menstruációs ciklushoz kötött rhinitiszes panaszok szintén hormonhatásokkal hozhatók kapcsolatba. Az ösztrogén esetében ismert, hogy befolyással van az orrnyálkahártya működésére. A csökkent ösztrogén hormon, illetve nemi hormon szint állhat az atrófiás rhinitis hátterében is. Hypothyreosisban, hypogonadismusban, acromegaliában gyakran alakulhat ki krónikus nátha.

 

Gyógyszerek okozta rhinitis, rhinitis medicamentosa

 

Legtöbbször a gyógyszer okozta nátha, rhinitis, a vazokonstriktor hatású alfa adrenerg szerek (efedrin, pszeudoefedrin, fenilefrin, illetve imidazolinszármazékok), orrcsepp, orrspray rendszeres használata, abúzusa során alakul ki a rhinitis medikamentóza (rhinitis medicamentosa). A rhinitis medicamentosát rebound effektusként, a vazokonstriktor hatás múltával megjelenő orrdugulás jellemez. A rhinitis medicamentosa hatás független az alfa 1 vagy alfa 2 receptor agonista orrspray, orrcsepp dózisától. A vazokonstriktor orrcseppekkel szemben gyógyszer tolerancia és addikció egyaránt kifejlődhet. Az orrcseppek konzerváló szere, a legtöbb készítményben megtalálható benzalkonium klorid nyálkahártya károsító hatású. Ez az anyag gátolja az orrban a és az arcüregekben a csillószőrök mozgását, valamint a granulociták fagocitáló és kemotaktikus aktivitását.

A szisztémás hatású gyógyszerek közül a reserpin, phentolamin, methyldopa, a béta-blokkolók, ACE inhibitorok, ACE gátlók okozhatnak rhinitis medikamentózát. Rhinitis medicamentosát eredményezhetnek továbbá a nem szteroid gyulladásgátlók és orális fogamzásgátlók is. Orr nyálkahártyát provokáló hatásúak lehetnek a bétablokkoló hatású szemcseppek is.

 

Élelmiszer allergia okozta nátha, rhinitis

 

Az élelmiszerek többféle módon is náthás, rhinitises tünetek kiváltói lehetnek. A meleg és fűszeres ételek reflexes, neurogén úton (neurogén gyulladás) orrfolyást okozhatnak. Az alkohol egyrészt vazodilatációt, orrnyálkahártya duzzanatot, orrdugulást eredményezhet, másrészt az alkoholtartalmú italok különböző komponenseire túlérzékenységi reakció is kialakulhatnak, esetleg asthmát is okozva. A klasszikus élelmiszer allergia részeként előfordulnak a nazális nyálkahártya érintettségére utaló náthás rhinitises panaszok is, az élelmiszer allergia egyetlen klinikai megnyilvánulása azonban ritka.

 

Emociónális nátha, rhinitis

 

Különböző pszichés élmények, stressz hatására akut vagy krónikus náthás, rhinitises tünetek alakulhatnak ki. Az emociónális rhinitis, pszichés nátha jellemző panasza a gátolt orrlégzés.

Az emociónális rhinitiszes betegek között sok a neurotikus, a vegetatív labilitás egyéb tüneteit is mutató személy.

 

Atrófiás rhinitis

 

A primer atrófiás nátha, rhinitis jellemző tünete az orrdugulás, szaglászavar, hipozmia. Az atrófiás rhinitis jellegzetes tünete az ozaena, amit a legtöbb esetben krónikus infekció (Klebsiella ozaenae) tart fenn és amit arcüreggyulladás, sinusitis és gyakori fejfájás kísér. A primer atrófiás nátha, rhinitis okaként szerepelhet a Sjögren szindróma, de egyéb hormonális okok is ismertek. Trofikus zavarok, iatrogén sebészi ártalom, sugárkezelés, irradiáció hatására másodlagos atrófiás nátha rhinitis fejlődik ki, ami az orrsövény kilyukadását, septum perforációját okozhatja.

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal! 

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden! 

Dr. Vass Zoltán 

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19
Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!
Telefon: 06 20-397 4144,          email:  Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.
 
From Address:
 
Összefoglalás: A nátha, rinitisz, rhinitis, megfázás az orr nyálkahártya gyulladásos megbetegedése. Nátha tünetei orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szaglászavar szagláskiesés. A perennialis, nem allergiás nátha, a dugult orrjáratok, az arcüregek, sinusok rossz szellőzése miatt arcüreggyulladás, sinusitis, fejfájást. A nátha, rhinitis oka pollen, allergia, megfázás, vírusok.