Akut nátha

Írta: Dr. Vass Zoltán

AZ ORR HEVENY GYULLADÁSOS MEGBETEGEDÉSEI

megfazas natha orrfolyasAz akut nátha (rhinitis, coryza) az orrüreg nyálkahártyájának egyik leggyakoribb megbetegedése. Az akut náthát, megfázást a fokozott nyákelválasztás, orrfolyás, orrcsöpögés és az orr átjárhatóságának zavara, az orrlégzés akadályozottsága, orrdugulás, szipogás, jellemzik.

Megfázásban a nagy mennyiségben termelt kóros orrváladék elzárja az orrüreget, gyakori orrfúvásra, tüsszögésre, krákogásra, orrszívásra, orrpliszkálásra, orr dörzsölésre ingerel. A klinikai gyakorlatban a „rhinitis” megjelölést használjuk, ez alatt az orrüreg nyálkahártyájának különféle jellegű gyulladásos folyamatait értjük.

 

Heveny nátha (rhinitis acuta)

A heveny, akut nátha,"megfázás" az egyik leggyakoribb orrmegbetegedés. Az akut nátha kifejlődhet önálló megbetegedésként, vagy mint tünet kísérhet egyéb heveny fertőző betegségeket. Az akut náthás esetek többségében a fertőzés, kívülről, vagy haematogen úton hatol az orrüregbe be. A hő hatások, mechanikus vagy vegyi ingerek ritkábban okozzák az orr nyálkahártya gyulladásos megbetegedését. A meghűlés nagy szerepet játszhat a nátha kialakulásában. A meghűlés viszont, csak mint hajlamosító tényező szerepel a nátha okaként, mivel elősegíti a baktériumok és vírusok orrnyálkahártyán történő szaporodását. A náthának lelki okai is lehetnek amikor is az immunrendszer legyengül. 

TUSSZENTES MEGFAZASA fertőző megbetegedésekhez is gyakran társulhat heveny nátha. Az akut nátha tünetei jellemzőek, influenza (grippe), kanyaró, skarlát, orbánc betegségekben. Ezeknél fertőző betegségeknél az orr megbetegedései vagy már a fertőző betegség első tüneteivel együtt (haematogen út) jelentkeznek, vagy csak később fertőző betegség előrehaladottabb stádiumában észlelhetők. Fertőző betegségekben az akut náthás tünetek másodlagosan is kialakulhatnak (infectio per continuitatem), mint pl. gonorrheánál (kankó vagy tripper). 

Az akut nátha foglalkozási ártalom következménye is lehet, olyan munkahelyeken, ahol a levegőben por, füst és izgató gázok vannak (e káros behatások gyakrabban idült náthát okoznak).

 

A heveny nátha lefolyása

A heveny nátha tünetei és jelei mindig egyszerre mindkét orrfélben jelentkezik. Az akut, heveny nátha lefolyásában három szakaszt különböztetünk meg. 

A betegség az általános állapot különösebb zavara nélkül kezdődik, tüsszentéssel, a torokban, de főleg az orrgaratban érzett égő, vagy szúró érzéssel, néha rekedtséggel is. A heveny náthában gyakran kisfokú hőemelkedést (subfebrilitás) észlelünk. Ebben az első szakaszban szubjektíve az orrban és orrgaratban nagy szárazság érezhető, a nyálkahártya belövellt, vérbő, duzzadt (orrdugulás) és száraz. 

TUSSZENTES NATHANéhány óra vagy néhány nap múlva megváltozik a kép, az orrnyálkahártya feszülése csökken, nedvessé válik és igen nagy mennyiségű savós orrváladék, majd nyákos orrváladék termelődik. Az orr folyni kezd  gyakori tüssszentés és prüsszentés jelentkezik. A savós és a nyákos orrváladék megjelenésével egyidejűleg a kellemetlen feszülési érzés megszűnik. Az akut náthának ez a második, oldódás szakasza. Vezér tünet az orrdugulás, dünnyögés, orrhangzós beszéd, tüsszögés. 

Később az orrváladék felülfertőződik, és nyákos-gennyessé változik, gennyes orrfolyás jelentkezik. Az orrváladékban gyulladásos sejtek, elemek keverednek(levált hámsejtek és leukociták). A heveny náthának ez a harmadik gennyes szakasza, a suppuratio szaka. 

A heveny gennyes nátha után az orrváladék mennyisége, az orrfolyás csökken, a nyálkahártya gyulladása gyorsan múlik, és 7-10 nap múlva teljes a gyógyulás.

Az akut nátha lefolyása az orr nyálkahártya állapota szerint változhat. Ha a nyálkahártya atrófiás állapotban volt, sorvadt, a heveny nátha tünetei nem lesznek olyan kifejezettek. Az orr teljes eldugulása esetleg be sem következik, a heveny szak tartama rövidebb lesz, bár az orrnyálkahártya szárazsági és kaparó érzése nagyobb mértékben hosszú ideig megmaradhat.

NATHA MEGFAZAS ORRDUGULASEllenkezőleg, az orrnyálkahártya hipertrófiás, duzzadt állapotában az akut nátha minden tünete, különösen a nyálkahártya duzzanata (orrdugulás) és váladékozása (orrfolyás), szekréciója, sokkal kifejezettebb lesz.

A heveny nátha az első szakaszban nyomásérzést okoz a fejben, ami a szellemi munkára szükséges koncentrálást nehézzé teszi (aprosexia). A orrnyálkahártya duzzanata, az orrdugulás és az orrfolyás miatt a hang színezetében is változás történik, orrhangú beszéd, dünnyögés (rhinolalia clausa). Az orrdugulás, és az orrváladék miatt a szaglóképesség (szaglászavar) is csökken.

Heveny náthában gyakoriak a homloktáji fájdalmak, melyeket a beteg a szemöldök fölé vagy az szem mögé, az orbitába lokalizál, jeléül annak, hogy a náthás folyamat mellett az orrmelléküregek is érintettek (rostasejt gyulladás). Az orrból kifolyó váladék kimarja az orrbemenet bőrét, ami miatt az orrbemenet belövelltté, vérbővé, duzzadttá, válik, és fájdalmas berepedések keletkeznek a bőröm. Gyakran észlelünk heveny náthánál kötőhártya gyulladást, conjunctivitist, mert a gyulladásos folyamat a könnyutakon keresztül a kötőhártyára terjedt. Heveny náthánál gyakori következmény a középfül megbetegedése (fülkürthurut, akut középfülgyulladás), mivel a gennyes gyulladásos folyamat a fülkürtön keresztül a középfülbe juthat.

Az influenzás heveny nátha (grippe) sajátossága az orrdugulás és orrfolyás mellett a gyakori orrvérzés (epistaxis). Az influenzás nátha tovább tart, gyakran szövődik orrmelléküreg és középfül megbetegedésekkel, homlokfájdalommal és arctáji súlyos neuralgiás fájdalmakkal, fejfájással. Az influenzás náthában a súlyos általános influenzás tünetekhez képest az orr elváltozásai háttérbe szorulnak.

 

Heveny nátha csecsemőkön és gyermekkorban

MEGFAZAS NATHA GYERMEKKORBAN A csecsemőkön fellépő heveny nátha komoly jelentőségű. Csecsemő és fiatal korban az orrjáratok nagyon szűkek, ezért a még aránylag kisfokú nyálkahártya duzzanat is orrduguláshoz, orrfolyáshoz vezet. Az orrdugulás következtében nemcsak az orrlégzés válik lehetetlenné, hanem ennek következtében a szopás is nehezített, ami miatt a csecsemő veszíteni kezd súlyából, nyugtalan lesz, nem tud aludni és gyakran hőmérséklete is emelkedik.

Néha a csecsemőkori, gyermekkori nátha további kórlefolyásban a gyulladás a garatra, gégére (laryngitis subglottica) és az alsó légutakra (légcsőhurut, bronchitis) is ráterjed, tüdőgyulladás fejlődhet ki. Ezek a náthát követő szövődmények csecsemőkorban sokkal gyakoribbak, mint felnőtteknél. Gyermekkorban a középfül szövődmények azért gyakoribbak, mivel a fülkürt rövidebb, szöge laposabb és a fülkürt porcozata is gyengébb, mint felnőtt korban. A gyermekkori fülkürt sajátosság miatt náthát kísérő fertőzés könnyebben jut az orrból és az orrgaratból a dobüregbe és a középfülbe. Ezért a heveny csecsemőkori nátha gyakran okoz középfülgyulladást.

 

Az akut nátha felismerése

 

ORRVIZSGÁLAT NATHAA heveny nátha kórismézése nem nehéz, a nátha diagnózisa az orr vizsgálata, rhinoskopia nélkül is a szubjektív és objektív tünetek alapján felállítható. Az akut nátha jellegzetes tünetei és jelei az orrfolyás, orrdugulás, szipogás, garatcsorgás önmagukért beszélnek.

Ha kis gyermekek náthája a szokásos kezelésre hosszú ideig nem javul, egyéb fertőző betegség lehetőségére is gondolnunk kell, amely esetleg általános tünetek nélkül zajlik le. A heveny nátha kórjóslata, gyógyulási hajlama általában kedvező.

 

Heveny nátha kezelése

AGYNYUGALOM PIHENESA heveny nátha kezelésénél az ágynyugalom és szobában való tartózkodás csak hőemelkedésnél, vagy erősen kifejezett tüneteknél ajánlatos. A heveny náthát kezdetekor megpróbálhatjuk izzasztószerekkel megszüntetni. Néha a nátha kifejlődését lázcsillapító gyógyszerekkel meggátolhatjuk. A gyógyszeres kezelés annál sikeresebb, minél korábban kezdjük alkalmazni a gyulladáscsökkentőket. 

A heveny nátha tüneti kezelésének célja az orrlégzés gátoltság, orrdugulás, orrfolyás a megszüntetése. Ha rövid időre is, de ha az orrdugulás, orrfolyás enyhül, akkor az orrlégzési nehézségekkel kapcsolatos zavarok megszűnhetnek. E célra leggyakrabban nyálkahártya lohasztó orrcseppeket és orr spray-t használunk. Hasznos lehet antihisztamin, és kalcium adása is. 

Csecsemők heveny náthájában az orrdugulás ellen célszerű 5-10 perccel a szopás előtt mindkét orrfélbe néhány orrcseppet cseppenteni. Az orrbemenetben tapadó pörköket steril babaolajjal lágyítjuk fel és óvatos törléssel távolítjuk el.

Ezeken kívül, otthoni kezelésként, mint megelőző kezelés, forró lábfürdők, inhalálás és infralámpa kezelés javasolt. Különösen fontos a heveny nátha kezelésénél a bő folyadék bevitel, és a vitaminokban gazdag táplálkozás. Kiegészítő vitaminok, és homeopátiás szerek szedése is segíti a heveny nátha gyógyulását. 

 

Heveny nátha megelőzése

 NATHA KEZELESE MEGELOZESE A heveny nátha profilaxis mindenekelőtt a szervezet edzésére kell, hogy irányuljon. A hideg huzatot feltétlenül kerülni kell, különösen a huzatra érzékeny egyéneknél, akik a náthára hajlamosak. Kerülni kell a túlfűtött helyiségekben való tartózkodást és állandóan gondoskodni kell a lakószobák levegőjének szellőztetéséről. Igen hasznos a szabad levegőn történő tartózkodás bármilyen időjárás esetén. Javasolt könnyű ruházat viselése, valamint hideg vizes ledörzsölés és zuhanyozás.

Az orrüreg rendellenességei kedveznek a nátha ismételt kifejlődésének, ezért profilaktikus célból helyre kell állítanunk az orrüreg normális átjárhatóságát. Az orrlégzés akadályát képző orrsövényferdülés, (deviatio septi nasi), orrsövény cristákat, orrsövény tüskéket, orrpolipokat és a megnagyobbodott orrmandulákat (adenoid vegetatio) műtéti úton idejében meg kell szüntetni. Ezért az orrsövényműtét, orrpolip műtét, FESS műtét, orrmandula műtét a visszatérő heveny nátha megelőzéséhez elengedhetetlen.

Minden alkalommal figyelmeztetnünk kell a náthás beteget a helyes orrfúvás szabályára: ne fújja ki az orrát túl erősen (és mindkét orrlyukon át), nehogy fertőzött orrváladék jusson a középfülbe és az orrmelléküregekbe.

 

Hol talál meg bennünket?

Ha valamelyik tünete jelentkezik Önnél, akkor keressen bennünket bizalommal!

Fájdalom mentes kivizsgálás, azonnali ellátás Szegeden. 

Dr. Vass Zoltán

Címünk: ORRKLINIKA SZEGED

6724 Szeged, Kálvária tér 16.      Rendelés: Hétfő, Szerda 16-19

Bejelentkezés: 06-70-635 5576,   Kérjük, hagyjon üzenetet, visszahívjuk!

Telefon: 06 20-397 4144,          email: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.

From Address:

Összefoglalás: Az akut nátha, rhinitis, coryza, az orr heveny gyulladásos megbetegedése, az orrüreg nyálkahártya leggyakoribb betegsége. Az akut nátha tünetei a fokozott nyákelválasztás, orrfolyás, orrcsöpögés, az orrlégzés akadályozottság, orrdugulás, szipogás, kóros orrváladék, ami miatt, gyakori orrfúvás, tüsszögés, krákogás, orrszívás jelentkezik. Náthás tünet homloktáji fájdalom, rostasejt gyulladás,  középfül megbetegedése (fülkürt hurut, akut középfülgyulladás), mivel a gennyes gyulladásos folyamat a fülkürtön keresztül a középfülbe juthat

vissza az oldal elejére

vissza a kezdőlapra